Uji Kadar Vitamin C Bawang Dayak dan Bawang Merah Menggunakan Titrasi Iodimetri

Main Article Content

Wa Jumi
Evi Mustiqawati
Hasty Hamzah

Abstract

Vitamin C is an important compound for the human body. The fuction of vitamin C is to form collagen and antioxidants that the body needs. This study aims to determine the levels of vitamin C in dayak onions (Eleutherine Palmifolia (L.) Merr) and red shallots (Allium Ascalocinum L.) using iodimetric titration. To tests the levels of vitamin C using the iodimetric method. The results of vitamin C levels carried out in three consecutive titrations had a concentration value of 46,5 mg/g in dayak onions with an average value of 5,67 mL and a concentration value in shallots of 39,7 mg/g with an average value of 4,8 mL.

Article Details

How to Cite
Wa Jumi, Evi Mustiqawati, & Hasty Hamzah. (2023). Uji Kadar Vitamin C Bawang Dayak dan Bawang Merah Menggunakan Titrasi Iodimetri. Jurnal Sains Dan Kesehatan, 2(1), 32–37. https://doi.org/10.57151/jsika.v2i1.155
Section
Articles

References

Amsal A. (2018). Analisis Kandungan Vitamin C Dalam Cabai Rawit (Capsium Fructuscens L.) Secara Iodimetri. Jurnal Farmasi Sandi Karsa. 4(17).

Aryanta, I. (2019). Bawang Merah dan Manfaatnya Bagi Kesehatan. E-Jurnal Widiya Kesehatan.1(1).

Arza PA, Sastriana N, I. D. (2018). Pengaruh Penambahan Ekstrak Daun Katuk (Sauropus androgynous L. Merr) Terhadap Mutu Organoleptik dan Kadar Vitamin C Pada Donat. 1(2):32-37.

Aslamiah., S. (2016). Uji Coba Hidroponik Tanaman Kencur Dan Bawang Dayak. Jurnal Daun. 3(1):46-53.

Asmal, A., Nurvianthi, R. Y., & Jehaman, T. (2023). Analisis Kandungan Vitamin C dalam Cabai Rawit (Capsicum fructuscens L.) Secara Iodimetri. Jurnal Kesehatan Luwu Raya, 9(2), 44–50.

Cresna, Napitupulu M, R. (2014). Analisis Vitamin C Pada Buah Pepaya, Sirsak, Srikaya dan Langsat yang Tumbuh di Kabupaten Donggala. Jurnal Akademik kimia. 3(3):58-65.

Elsyana, V., Hidayat, M. A., & Tutik. (2019). Uji Toksisitas Dan Skrining Ekstrak Kulit Bawang Merah ( Allium cepa L). Jurnal Farmasi Malahayati, 2(1), 41–49.

Hasanah., U. (2018). Penentuan Kadar Vitamin C Pada Mangga Kweni Dengan Menggunakan Metode Iodimetri. Jurnal Keluarga Sehat Sejahtera.16(1):90-96.

Hikmah, S. I., & Anggarani, M. A. (2021). Kandungan Senyawa Bioaktif Dan Aktivitas Antioksidan Bawang Merah Nganjuk (Allium Cepa L.). Unesa Journal of Chemistry, 10(3), 220–230. https://doi.org/10.26740/ujc.v10n3.p220-230

Karneli, Karwiti W, R. G. (2014). Pengaruh Ekstrak Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) Terhadap Pertumbuhan Staphylococcus sp.

Mutia’ah R, Listiyana A, Nafisa BB, S. A. (2020). Kajian Efek Ekstrak Umbi Bawang Dayak (Eleutherine palmifolia (L.) Merr Sebagai Antikanker. Jurnal Islamic Pharm. 5(2):14-26.

Nisa SR, Santoso H, S. A. (2020). Analisis Kadar Vitamin C Pada Selai Stroberi (Fragaria sp) Buah Naga (Hylocereus Costaricensis). Jurnal Ilmiah Sains Alami. 2(2):1-7.

Octaviani, M., Fadhli, H., & Yuneistya, E. (2019). Uji Aktivitas Antimikroba Ekstrak Etanol dari Kulit Bawang Merah (Allium cepa L.) dengan Metode Difusi Cakram. Pharmaceutical Sciences and Research, 6(1), 62–68.

Rahman N, Ofika M, S. I. (2015). Analis Kadar Vitamin C Mangga Gandung (Mangifera sp) Dan Mangga Golek (Mangifera indica L) Berdasarkan Tingkat Kematangan Dengan Menggunakan Metode Iodimetri. Jurnal Akademika Kimia. 4(1):33-37.

Roza, D., Kornialia, & Edrizal. (2017). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Bawang Merah ( Allium Cepa L . ) Terhadap Zona Hambat Pertumbuhan Streptococcus Viridians Jurnal Orthodonti, 2(1), 83–95.

Setiawan, A. Y. D., Putri, R. I., Indayani, F. D., Widasih, N. M. S., Anastasia, N., Setyaningsih, D., & Riswanto, F. D. O. (2021). Kandungan Kimia dan Potensi Bawang Merah (Allium cepa L.) sebagai Inhibitor SARS-CoV-2. Indonesian Journal of Chemometries and Pharmaceutical Analysis, 1(3), 143–155. https://jurnal.ugm.ac.id/v3/IJCPA/article/view/3584/1285

Simanjuntak, H. A., & Butar - Butar, M. (2019). UjI Aktivittas Antifungi Ekstrak Etanol Umbi Bawang Merah (Allium Cepa L.) Terhadap Candida Albicans Dan Pityrosporum Ovale. Eksakta : Jurnal Penelitian Dan Pembelajaran MIPA, 4(2), 91. https://doi.org/10.31604/eksakta.v4i2.91-98

Soemarie, Y. B. (2016). Uji Aktivitas Antiinflamasi Kuersetin Kulit Bawang Merah (Allium cepa L.) Pada Mencit Putih Jantan (Mus musculus). Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 1(2), 163–172.

Suwardi, F., & Noer, S. (2020). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kulit Bawang Merah (Allium ascalonicum L .). Sinasis, 1(1), 117.